Soorten laurierhaag 

Soorten laurierhaag 

Omdat laurierkers, meestal simpelweg laurier genoemd, een geliefde keuze is voor het aanleggen van een haag, zijn er diverse soorten laurier gekweekt die allemaal zeer geschikt zijn als laurierhaag. De belangrijkste onderverdeling hierin is tussen de laurierkers (Latijn: prunus laurocerasus) en de Portugese laurierkers (prunus laurocerasus lusitanica).

laurier-herbergii

Laurier Herbergii

laurier-otto-luyken

Laurier Otto Luyken

laurier-rotundifolia

Laurier Rotundifolia

laurier-caucasica

Laurier Caucasica

Wat alle soorten met elkaar gemeen hebben is dat ze snel groeien, makkelijk te verzorgen zijn en mooie glanzende, lederachtige bladeren hebben. Mocht u willen kiezen voor de laurierkers als haagplant, dan kunt u zich verder verdiepen in de verschillende subtypes die er op de markt verkrijgbaar zijn. Voor iedere tuin is er wel een geschikte laurier te vinden!
Varianten van prunus laurocerasus

Varianten van prunus laurocerasus

Van de lauriersoort prunus laurocerasus zijn er diverse subsoorten op de markt. De variant laurier ‘Rotundifolia’ is de meest klassieke en bekendste soort. Verder zijn de laurier ‘Caucasica’, de laurier ‘Etna’, de laurier ‘Zabeliana’, de laurier ‘Genolia®’, de laurier ‘Otto Luyken’, de laurier ‘Herbergii’ en de laurier ‘Novita’ de meest gangbare haagplanten. Al deze varianten lijken op het eerste gezicht natuurlijk veel op elkaar. In het algemeen gesteld zijn de voordelen van een laurierhaag dat de planten goed winterhard zijn, tolerant zijn ten opzichte van grondsoort en standplaats en vrij weinig onderhoud nodig hebben los van het snoeien. Verder zijn alle soorten laurierkers giftig.

Toch zijn er wel degelijk verschillen die de ene soort geschikter kunnen maken voor uw tuin dan een andere soort. Zo is laurier ‘Otto Luyken’ bijvoorbeeld een tragere groeier dan veel andere varianten. Voor wie alle voordelen van een laurierhaag wil, maar graag een lage haag wil aanleggen, is de ‘Otto Luyken’ een uitstekende keuze. Daar tegenover staat de laurier ‘Novita’, die juist erg snel groeit. Wie snel een hoge en robuuste laurierhaag wil, zou zeker de ‘Novita’ moeten overwegen.

Naast verschillende groeisnelheden zijn er ook varianten laurier beschikbaar die uiterlijk nogal van elkaar verschillen. Zo hebben de meeste lauriersoorten een vrij onopvallende bloei, terwijl de laurier ‘Herbergii’ juist opvallende witte bloemen voortbrengt. Hoewel alle soorten lederachtige en glanzende (donker)groene bladeren hebben, kunnen de bladeren wel sterk van vorm verschillen. Zie bijvoorbeeld de variant ‘Zabeliana’ met zijn smalle, langwerpige bladeren.
Laurierhaag kopen?

Portugese laurier

Verder verdient de Portugese laurier nog zijn eigen kopje. Dit is een lauriervariant met glanzende groene bladeren en opvallende donkerroze takken. Dit geeft de Portugese laurier een opvallend chique uitstraling, waardoor u een bijzondere soort laurierhaag in uw tuin zult hebben. Deze lauriervariant heeft kort na het aanplanten wat meer verzorging nodig dan de meeste andere lauriersoorten. Portugese laurier is tevens erg populair bij vogels en vlinders.