Prunus lusitanica

Prunus lusitanica

De laurierkers lusitanica, ook wel “Portugese laurierkers”, of voluit prunus laurocerasus lusitanica, is een populaire haagplant met mooie eivormige bladeren en goede kwaliteiten voor in de tuin. Zo kan de lusitanica in mooie vormen gesneden worden en is deze laurierhaag goed winterhard. Het is een mooie struik die het hele jaar door groen blijft.

Prunus lusitanica

Portugese laurierhaag

Prunus laurocerasus lusitanica, “Lusitanica” is Latijn voor “Portugees”. Deze laurierhaag groeit inderdaad in Portugal, maar ook in andere landen in de regio is hij in het wild te bewonderen. Zo groeit de lusitanica ook in Marrokko en Zuid-Frankrijk. De Portugese laurierhaag heeft net als de gewone prunus laurocerasus goede eigenschappen voor tuinen in ons deel van Europa: hij is winterhard, blijft altijd groen en verdraagt veel. Bovendien kan de lusitanica ook goed tegen vochtige grond, geen overbodige luxe in ons regenachtige klimaat.

De prunus laurocerasus lusitanica groeit snel. Na ’n paar jaar heeft u al een volle heg staan, die veel beschutting biedt en uw tuin het hele jaar door een groene en levendige aanblik geeft. In het voorjaar bloeit de laurierhaag en is er ’n mooie witte bloesem. In het najaar groeien er besjes aan die in trek zijn bij vogels, maar voor mensen giftig zijn. In de winter houdt de struik goed stand. Eventuele vorstschade groeit er altijd snel weer uit.

Een wat compactere versie van deze Portugese laurierkers, de angustifolia (voluit prunus laurocerasus lusitanica angustifolia), is bijzonder geschikt voor lage hagen. Deze plant heeft grofweg dezelfde kwaliteiten, maar groeit minder ver in de breedte en is daarom bijzonder geschikt voor de wat kleinere tuin. Deze laurierkers wordt soms ook onder de naam “prunus angustifolia” verkocht.

heggenschaar title=
werk3
de snoeischaar
werk4

Prunus lusitanica verzorgen

Laurierhagen zijn makkelijke planten. Ook het verzorgen van de prunus laurocerasus lusitanica vraagt niet al te veel inspanning. Omdat de plant snel en breed groeit is snoeien wel noodzakelijk. Dit kan het hele jaar door, behalve bij temperaturen onder nul. Meestal wordt de laurierhaag in het voorjaar gesnoeid, maar dan mist u wel de bloesem. De lusitanica is ook geschikt voor vormsnoei: u kunt uw struik in mooie strakke vormen knippen, wat een bijzonder effect geeft.

Laurierhagen bij Haagplanten.net

Laurier HerbergiiLaurier Herbergii

Laurier Otto LuykenLaurier Otto Luyken

Laurier RotundifoliaLaurier Rotundifolia

Laurier CaucasicaLaurier Caucasica

Bekijk producten

Lusitanica kopen

Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om haagplanten op internet te kopen. Laurierhaag.com werkt samen met een webshop die is gespecialiseerd in heggen voor in de tuin, haagplanten.net. In deze webwinkel vindt u uiteraard ook laurierhagen, waaronder de lusitanica of Portugese laurierkers. Door op onze site te lezen over deze struiken bent u goed geïnformeerd wanneer u in de webshop een laurierhaag gaat kopen.