Kiezen voor een laurierhaag

Kiezen voor een laurierhaag

Dat veel mensen voor een laurierhaag kiezen, is te danken aan de vele goede eigenschappen van de prunus laurocerasus. Laurier biedt namelijk zonder al te veel onderhoud een mooie haag die de privacy waarborgt. Doordat de laurier snel groeit en van nature een brede groeivorm heeft, is het mogelijk om snel een dichte haag te hebben.

laurier-herbergii

Laurier Herbergii

laurier-otto-luyken

Laurier Otto Luyken

laurier-rotundifolia

Laurier Rotundifolia

laurier-caucasica

Laurier Caucasica

Kiezen voor een laurierhaag – waar let ik op?

De laurierkers is een groenblijvende haagplant. Dit heeft als voordeel dat u in elk jaargetijde nog kan profiteren van de beschutting en afscherming van inkijk die uw laurierhaag te bieden heeft. Bovendien is uw tuin het hele jaar omlijst door groen, wat voor een levendige aanblik zorgt – zeker in de winter wanneer andere struiken en bomen kaal zijn. Veel wintergroene haagplanten hebben geen opvallende bloei en brengen geen bessen voort.

De laurier is hierop een uitzondering. Hoezeer de bloemen opvallen verschilt per cultivar, maar bloeien doet uw laurierhaag sowieso. Laurier brengt ook bessen voort – grote donkere bessen waar hij de naam ‘laurierkers’ aan te danken heeft. Deze bessen zijn voor mensen giftig, net als de rest van de plant. Vogels kunnen echter prima laurierbessen eten en zullen in de herfst graag uw tuin bezoeken.
Kiezen voor een laurierhaag - waar let ik op?
Wanneer u kiest voor een laurierhaag, heeft u een ruime keuze cultivars om u keuze nog beter op uw tuin af te stemmen. Voor elke tuin is er wel een geschikte laurierhaag te vinden. Dat de laurier snel groeit en breed gevormd is, zal voor de meeste tuinen wel een voordeel zijn. Voor kleinere tuinen kan dit echter minder goed uitpakken omdat de laurier gaat overheersen. Gelukkig zijn er ook cultivars die kleiner blijven en compacter groeien, namelijk laurier ‘Otto Luyken’ en laurier ‘Zabeliana’.

De laurierhaag vergeleken

Wanneer u op zoek gaat naar wintergroene haagplanten, dan zult u waarschijnlijk diverse soorten coniferen tegenkomen. Coniferen, zoals bijvoorbeeld thuja ‘Brabant’ of Californische cipres, hebben een smalle groeivorm in vergelijking met laurier. Dit zorgt ervoor dat u minder hoeft te snoeien om uw haag smal te houden. Maar het betekent ook dat u meer planten nodig heeft per strekkende meter voor een dichte haag. Veel andere wintergroene haagplanten, zoals bijvoorbeeld hulst of buxus, groeien een stuk langzamer dan laurier.

Bekijk producten

Enerzijds betekent dit dat een hoge haag erg lang op zich laat wachten, maar ook dat er minder onderhoud nodig is om uw haag in vorm te houden. Als u graag een bloeiende haag wilt met bessen in het najaar, zijn de meeste opties bladverliezende haagplanten. Laurierkers biedt u echter een vlinder- en vogelvriendelijke haag die ook in de winter groen blijft – met alle voordelen van dien.